15
нов

39. nedelja trudnoće – na korak ste do kraja trudnoće i jednog novog početka

39. nedelja trudnoće ste, vaš deveti mesec se polako približava kraju a vi odbrojavate dane do porođaja. U 39. nedelji trudnoće vaša beba teži između 3 i 3, 5 kg i postaje joj tešno u vašem stomaku. Pluća i svi drugi organi su joj razvijeni i ona je spremna za život van materice.

Vi ste veoma uzbuđeni i nestrpljivi, kao i vaša porodica i prijatelji, koji vas svakodnevno zovu i pitaju o novostima. Kako biste period isčekivanja učinili interesantnijim i zanimljivim, a u isto vreme i korisnim, mi vam predlažemo da ga iskoristite i nabavite potrebne stvari za bebu kao i stvari koje ćete poneti u porodilište.

Pripremite se za porodilište – spakujte neophodne stvari i dokumenta 

39. nedelja trudnoće je idealan trenutak da pripremite i spakujete stvari za porodilište, ako to već niste uradili. Pitajte svog lekara ili konsultujte neku mamu koju poznajete i sačinite spisak stvari koje su vam potreben u porodilistu, kako za vas, tako i za bebu. Zamolite nekoga da vam pomogne da ih kupite i spakujete, i uvek ih držite pri ruci jer je samo pitanje trenutka kada vaš porođaj može početi i kada će vam biti potrebne. Predlažemo vam da kupovinu obavite u nekoj od specijalizovanih radnji koje sadrže opremu za majke i bebe. Na taj način nećete morati da idete od prodavnice do prodavnice i sačuvaćete energiju za dane koji slede. 

Kada budete pakovali svoju torbu za porodilište ne zaboravite da u nju stavite ličnu kartu, overenu zdravstvenu knjižicu, uput za porodilište i urađene, potrebne analize, odnosno neophodnu dokumentaciju koja vam je potrebna u porodilištu. 

Iskroistite 39. nedelju trudnoće da pripremite neophodne strvari stvari za bebu kada dođe iz porodilišta

Za razliku od ranijih godina kada je na našim prostorima postojao običaj da se za bebu ništa ne kupuje dok se ona ne rodi, sada je sve češća praksa da se pre porođaja nabavi sve što je potrebno. 39. nedelja trudnoće je idealno vreme da se oduprete tradiciji i krenete u nabavku svih potrebnih stvari i spremni dočekate rođenje vaše bebe.

U kupovini stvari za bebu biće vam od velike pomoći spisak koji vam govori šta je to neophodno za prve dane bebinog života. Uz pomoć spiska, izbeći ćete kupovinu nepotrebnih stvari i uštedećete novac. Ukoliko budete pratili spisak i kupovali samo ono što se nalazi na njemu, možda vam ostane novca da sebi kupite nesto što će vas uvek podsećati na 39. nedelju trudnoće. 

Šta je potrebno kupiti od stvari za bebu?

Spisak kupovine

 • Krevetac za bebu,
 • Ogradica,
 • Odelca,
 • Čarapice,
 • Kapice,
 • Portikle,
 • Pelene (pampers i pamučne pelene),
 • Kreme,
 • Vlažne maramice,
 • Flašice,
 • Cucle

Birajte one proizvode koji su napravljeni od prirodnih materijala i tkanina, kako biste zaštitili kožu vaše bebe.  Neka vam neko od članova porodice pomogne da stvari operete, ispeglate i spakujete kako vi ne biste morali da se umarate. Nakon toga, ostaje vam samo da uživate u danima koji slede i sa radošću isčekujete bebu.