15
нов

Kako da znam da li bebi odgovara adaptirano mleko?

Jedna od najčešćih prvih briga svakog roditelja je da bebi ne odgovara adaptirano mleko koje pije jer ona plače, negoduje, grči se… Na tržištu postoje brojni proizvođači sa čitavim linijama formula za ishranu dece do 2 godine i starijih. Postoje i posebne dohrane koje se preporučuju ako dete ima alergiju, ekcem, ako je prevremeno rođeno… pa je dilema o najboljem izboru opravdana.

Da li je odgovarajuće adaptirano mleko? Koji su simptomi da bebi ne odgovara adaptirana formula? Ko odlučuje o promeni hrane?

Pedijatar donosi odluku o vrsti adaptiranog mleka!

Svaka promena u ponašanju deteta koja budi sumnju mora biti objašnjena pedijatru koji će na osnovu dotadašnjih parametara odlučiti da li da se promeni hrana!

Roditelji to ne smeju raditi na svoju ruku, naročito u prvim mesecima života kada je adaptirano mleko jedina hrana za dete. Ako smatrate da je lekar dao loš savet, promenite njega i potražite drugu preporuku jer lekari jedini znaju sastave i oznake formula i da ih preporuče na osnovu pregleda vašeg deteta.

Svaka promena hrane je stresna za organe za varenje pa treba da bude samo onda kada je nužno i ne postoji bolja alternativa.

„Moje dete nije sito od dohrane, treba li mu bolja?“

Jedna od izjava sa kojom se susreću lekari je i da beba plače, nervozna je, da bi stalno jela i to je smiruje, pa da je verovatno gladna.

Beba plače i zbog drugih uzroka, a u najranijem dobu su grčevi. Tačno je da flašica smiruje bebu, ali dete zapravo koristi blizinu starije osobe, toplotu mleka i mirnija je, a kasnije se javljaju grčevi koji izazivaju kenjkanje.

Ogroman problem nastaje kada roditelji samoinicijativno menjaju doze hrane i skraćuju period hranjenja čega se inače treba strogo pridržavati. Svako odstupanje izaziva nove grčeve i probleme sa varenjem koje vode ka zatvoru što je potencijalni problem kod male dece.

Adaptirano mleko ne odgovara ako beba…

  • Gubi na težini
  • Ima zatvor ili proliv
  • Povraća
  • Ima alergiju
  • Beba je lošijeg opšteg fizičkog zdravlja

Dakle, skup simptoma pedijatru pokazuje da li bebi neka hrana prija ili ne. Naravno, problem može biti i dublji, ali se prvo menja adaptirano mleko kao najočitiji razlog.

Doktor može uvesti i neka specijalno napravljena za bebe sklone alergijama, za bebe koje imaju pojačan refluks, intoleranciju na enzime kravljeg mleka koje čine osnov AD formule, kod alergija na laktozu, kod dece koja su sklonija zatvoru

Bebe plaču iz mnogo razloga, a jedan od najređih je da im hrana ne odgovara. Važno je verovati lekaru i pratiti uputstva. Ako je problem dohrana rešenje će se naći jer je opcija na tržištu puno i sve su prilagođene bebama već od prvog dana života.

Sve dok beba ne gubi na kilaži reč je o normalnim parametrima razvoja, a plač će ubrzo zameniti osmeh, gugutanje, prva reč i prvi korak. Sve nedoumice treba podeliti sa lekarom, a on će i dodatno proveriti da li je sa bebom sve u redu.

Adaptirano mleko je odlična alternativa kada nije uspostavljeno dojenje i učiniće da beba zdravo raste i unosi vitamine koji su joj potrebni za razvoj.