18
јул

Avanture po SAD-u

Početak studija sa sobom donosi brojne izazove. Neki su se odvojili od kuće, roditelja, prijatelja, došli u drugi grad i sada su na početku nekog novog života. Sve je nepoznato, drugačije, nema mame i tate da stalno proveravaju da li ste jeli, spavali, da li ste se na vreme vratilli kući. Što bi se reklo, sada ste svojim na svome ili žargonski rečeno, sami svoj gazda. Imate slobodu da kombinujete vreme i obaveze kako vama odgovara, ne morate nikome da se pravdate, jedino što se od vas očekuje jeste da opravdate poverenje svojih roditelja. Nekome to i ne bude problem, a neko tokom studija malo i eksperimentiše, pa osim knjige želi da vidi, nauči i upozna neke druge krajeve sveta.

Dobra prilika za sve one koju su avanturističkog duha jeste work and travel program putovanja po Sjedinjenim Američkim Državama koji ne samo da je dobra prilika za zaradu, već pruža i mogućnost da se proputuje i vidi taj daleki svet, zvani Amerika.

Da biste mogli da konkurišete za work and travel program važno je da ste redovan student koji ima između 18 i 30 godina i da imate želju da svoje leto provedete radno. Studentima se pruža prilika da 4 meseca rade u SAD-u, a da poslednji mesec boravka tokom programa provedu putujući i upoznavajući kulturu, običaje i način života. Neophodno je i dobiti američku vizu, kako bi vam bio omogućen boravak i rad u Sjedinjenim Američkim Državama. Verovatno ćete upoznati neke nove ljude, započeti neka nova prijateljstva ili možda čak ljubavnu vezu, ali sigurno je da će vam ovaj program omogućiti bogato iskustvo i dodatno usavršavanje engleskog jezika.

Gde, koliko i kako?

Neka od glavnih pitanja koja će svako postaviti pri samoj pomisli na work and travel program jeste gde ću raditi, koliko ću zaraditi i kako ću se uklopiti. I dok sve u početku deluje neverovatno i nedostižno, jer to je neki potpuno drugi svet, odgovori na pitanja će usput doći. U zavisnosti od sopstvenih želja i zahteva, svako može da bira gde će da radi, jer poslovi su uglavnom u hotelima, restoranima, na bazenima, u marketima, odmaralištima, nacionalnim parkovima, pa i kazinima. Od posla zavisi u koji grad i državu ćete otputovati, a svakako je na vama da izaberete. Ukoliko ste radoholik i nemate mnogo zahteva kada je posao u pitanju, onda iskoristite work and travel program, pa određenu državu ili grad prilagodite poslu. Preporuka je da izaberete manja turistička mesta tokom letnje sezone, jer u njima živi mali broj stanovnika i postoji potreba za dodatnom radnom snagom. Ovakve poslove obavljaju i studenti iz drugih država, ali i domaći studenti, pa je work and travel dobra prilika za upoznavanje novih ljudi.

Iako se možda ne postavlja odmah na početku, ali osnovno pitanje jeste zarada, tačnije koliko novca se može zaraditi i koji su poslovi najisplativiji. Sve zavisi od snalažljivosti, sposobnosti i spretnosti samog studenta, jer su zadaci veoma jednostavni, a nije potrebno mnogo vremena za prilagođavanje. Ukoliko se radi o nekim kompleksnijim zadacima, nemojte da se brinete, jer će poslodavac sigurno obezbediti odgovarajuću obuku, tako da je na vama samo da dobro pamtite, vredno radite i sigurno ni zarada neće izostati.