15
јул

Tri preduslova za uspešno polaganje vožnje

Kada jednom naučite da vozite shvatićete koliko će vam ova veština značiti u budućem životu. Svako može naučiti da vozi, jer nije stvar u talentu, osećaju za prostor i slično, već je stvar u vežbi i konstantnom učenju. Naravno da neko ima više osećaja kada je vožnja u pitanju, ali praksom se sve može popraviti. Časove u auto školi možete početi da vozite kada napunite 17 godina, ali vožnju možete polagati sa 18 godina. Naravno, postoje i oni ljudi koji su stariji i koji nisu imali priliku ili nisu želeli pre da polažu. Uvek je dobro kada odlučite da polažete vožnju i nikada nije kasno. Koliko god godina imali, nebitno je, za uspešno polaganje vožnje vrlo su važna tri preduslova.

Profesionalna auto škola

Kada odlučite da želite da polažete vožnju, onda je vrlo važno i izabrati dobru auto školu. Ona koja ima dovoljno iskustva, koja ispunjava sve uslove, koja je maksimalno posvećena svojim kandidatima i koja će vam dobro pripremiti kako biste sutra sasvim sigurno mogli sami da izađete na kolovoz. Dobra auto škola je ona koja će vas već prilikom prvog susreta detaljno uputiti u sve detalje. Ona auto škola koja će vam odmah na početku reći koliki će vaši troškovi biti i koja do kraja polaganja neće imati dodatne i skrivene troškove. Auto školu birate ili na osnovu preporuka ili na osnovu nekih vaših želja i mogućnosti. Naravno da je pre nego što se odlučite za neku auto školu, da se dobro raspitate i onda odlučite.

Dobar instruktor

Iskustva mnogih kandidata govore da je ovo možda jedan od najvažnijih preduslova. Mnogi kandidati su čak i po nekoliko puta menjali svog instruktora vožnje. Pre svega instruktor mora da bude strogo profesionalan, da ima iskustva i  da zna kako da svoje znanje prenese na kandidate. Instruktor ne sme da bude grub, vidno neraspoložen, nezainteresovan. On mora biti posvećen i dobro pripremljen. Takođe, mora da primeti sve vaše nesigurnosti i da vam pomogne da ih prevaziđete. Mnogi instruktori određenih auto škola su prilično nezainteresovani i vi to možete odmah na početku primetiti. Ukoliko se to dogodi, naš savet je da odmah promenite instruktora. Dobro bi bilo da instruktora izaberete na osnovu nekih preporuka. Međutim, ukoliko pogodite dobru auto školu, neće biti problema ni sa instruktorima jer je vrlo verovatno da profesionalne auto škole jako vode računa i o ovim aspektima. U svakom slučaju nikako ne smete da trpite bilo kakva poniženja od strane neprofesionalnih instruktora, već to odmah treba da prijavite auto školi. U kranjem slučaju treba promeniti i auto školu. To uvek postoji kao opcija.

Vaša posvećenost

Naravno, ne zavisi sve od auto škole i instruktora. Prilikom polaganja časova i vožnje veoma je važna i vaša posvećenost. Vaša nezainteresovanost može proizvesti to da sutra ne možete da se snađete u saobraćaju. Ako svesno odlučili da želite da naučite da polažete vožnju i naučite da vozite, onda morate da date sebe maksimalno. Ne treba odustajati i odlagati časove. Važno je da na časovima vožnje prođete što više sa instruktorom i da maksimalno upijete znanje. Samim tim usvojićete određene veštine, koje ćete kasnije samo usavršavati.