18
мар

Da li je potrebna građevinska dozvola za postavljanje montažnih kontejnera?

Da li ste znali da su montažni kontejneri sve popularniji za upotrebu, bilo za poslovne ili stambene svrhe? Brojni razlozi čine da upravo oni budu izbor, a među njima su brzina izgradnje i montaže, ne tako velika finansijska ulaganja, dugovečnost objekata, kao i veoma moderan izgled. Pored svega ovoga, jedna od informacija koja se traži među prvima jeste i da li je potrebno imati građevinsku dozvolu da bi se kontejneri postavili i montirali na određeni teren. Ekonomik kontejneri broje više vrsta, prema njihovim namenama, a da li zahtevaju i dozvolu za postavljanje zavisi od toga koji je kontejner u pitanju, s tim što za većinu njih nije to jedan od zahteva.

Za koje kontejnere nije potrebna građevinska dozvola?

Ekonomik kontejneri se izrađuju prema standardnim modelima, a to su najčešće modularni kontejneri namenjeni kancelarijskom prrostoru, magacinu, sanitarni kontejneri, a sve veću popularnost u odnosu na sve ostale preuzimaju i stambeni kontejneri, odnosno kontejneri za stalno ili privremeno stanovanje u njima. Pored toga, kontejneri se mogu izraditi prema tačnim potrebama i zahtevima kupca, pa se projekti mogu prilagoditi svemu potrebnom.

U najvećem broju slučajevia Ekonomik kontejneri se klasifikuju kao privremeni objekti, te za takvu njihovu namenu nije potrebna građevinska dozvola, niti može da se izda. Iz razloga što su klasifikovani kao privremeni objekat, namenjeni su preseljenju i pomeranju s mesta na mesto, pa je dozvolu nemoguće izdati upravo iz tog razloga. Takvi su privremeni stambeni objekti, magacinski objekti, kancelarijski prostor, posebno na gradilištima gde su potrebni tokom određenog vremenskog perioda.

Za koje kontejnere je potrebna dozvola?

Kada se montažni kontejneri upotrebaljavaju u stambene svrhe i postavljaju kao trajni objekti, tada je građevinska dozvola potrebna za njih i njeno neposedovanje može da izazove ogromne novčane kazne, kao i uklanjanje objekta. Iako se radi o vrsti objekta koja je namenjena za premeštanje s mesta na mesto, ukoliko se postavlja kao trajni, stambeni objekat, tada se tretira kao bilo koji drugi stambeni objekat, zbog čega je dozvola obavezna.

Bitno je napomenuti da se građevinska dozvola mora dobiti pre svega, da se zahtev za nju, uz potrebnu dokumentaciju, podnosi pre montiranja. U tom slučaju je bitno da Ekonomik kontejner ne narušava izgled okoline, da ne predstavlja ometanje objektima u blizini, što su već dovoljni uslovi da se dozvola nesmetano dobije.

Kako se dobijaju priključci za vodu i struju?

Pored pitanja da li je potrebna građevinska dozvola, jedna od čestih nedoumica jeste da li je moguće dobiti priključak za vodu i struju ako ne postoji građevinska dozvola. Ukoliko na terenu postoji priključak na gradsku vodovodnu mrežu on se uvek dobija, bez obzira na druge dozvole, jer seone ne traže. S druge strane, EPS je doneo pravilo i ovoj vrsti objekata, a to je da nije potrebna građevinska dozvola kako bi se dobilo brojilo, što je u stvari još jedan razlog iz kojeg su Ekonomik kontejneri tako popularni i traženi, bilo da govorimo o poslovnim ili stambenim prostorima. Najvažnije je samo detaljno ispitati namenu prostora, pa u odnosu na to ćete i znati šta da radite u vezi sa dozvolom.