30
јул

Rođeni ste za ekstremnu avanturu? Ovo su mesta u Srbiji gde adrenalin raste!

Maštate o odmoru i vikendu  kao o velikoj avanturi koja će vas učiniti živim i ubrzati krvotok u vašim venama? Dosadna su vam izležavanja na plaži, duga ispijanja kafe ili koktela u nekom luksuznom kafiću ili beskrajno krsterenje raznoraznim šoping centrima? Vi ste adrenalinski zavisnik i želite da doživite nešto nesvakidašnje i uzbudljivo?

Mnogi veruju da je avantura zarobljena u holivudskim akcionim filmovima ili da je treba potražiti na udaljenim destinacijama sveta. Čekajući neke velike filmske uloge i avionske karte, možda ipak možete pronaći svoju avanturu mnogo bliže. Ovo su idealna mesta u Srbiji za sve ljubitelje ekstremnog sporta i zabave.

Rafting Drinom je pustolovina na vodi

Drina, ćudljiva i nemirna reka na zapadnoj strani Srbije, privlači veliki broj posetilaca i kupača iz godine u godinu. Ipak, zbog njenog neukrotivog toka, najviše joj se raduju ljubitelji raftinga i adrenalinski zavisnici. Postoji nekoliko regata koje se organizuju na ovoj reci, a najčešće polazište je jezero Perućac. Pored Lozničke i regate u Ljuboviji, u julu se organizuje i studentska regata. Najveća i najpoznatija je velika Drinska regata u Bajinoj Bašti, koja godinama okuplja preko 20 000 regataša iz celog sveta.

Sasvim je izvesno da entuzijazam ovih ljudi treba potražiti u njihovoj velikoj želji za avanturom. Međutim, ne treba zaboraviti i to da su regate na Drini mnogima privlačne jer predstavljaju kombinaciju uzbudljivih spustova niz reku i dobre zabave na obali. Mnogi se avanturisti zadrže u ovom kraju duže, jer posle regate, koja se održava krajem jula meseca, mogu dobro da se zabave na festivalu u Guči početkom avgusta.

Može li ekstremnije od neba?

Pravi zavisnici od adrenalina kažu da ništa nije uzbudljivije od letenja. Skok padobranom, letenje motornim zmajem ili paraglajderom, sve zavisi od toga koliko vam je uzbuđenja potrebno i koliko brzo želite da letite. Ovo su skupe sportske discipline, jer zahtevaju ozbiljnu i sigurnu opremu. Međutim, postoje mnogi padobranski i paraglajding klubovi u Srbiji u kojima povoljno možete leteti u tandemu ili pak pohađati obuku. Uz stručno vođenje, i vi možete biti jedan od onih koji su osvojili nebo.

Ukoliko maštate o skoku iz aviona i slobodnom padu i želite da doživite letenje – padobranstvo je pravi sport za vas. Tandem skokovi sa iskusnim i specijalno obučenim padobrancem u Srbiji se izvode u Beogradu, Zrenjaninu, Subotici, Kikindi…

Ako ipak niste toliko esktremni da skočite iz aviona, paraglajding može biti idealno rešenje za vaš san o letenju. Pored toga što se leti na nižim visinama, let paraglajderom pruža i tu mogućnost da nešto mirnije i opuštenije uživate u krajoliku ispod vas. Neka od većih paraglajding poletišta su u Kraljevu, Niškoj Banji, Vršcu, na planinama Zlatiboru, Kopaoniku, a nedavno uređeno poletište u Prokuplju pokazuje da interesovanje za ovaj sport raste i da se širi u svim krajevima Srbije.

Ekstremno, ali na zemlji

Mnogi pustolovi radije traže uzbuđenja na zemlji, uživajući u pešačenju, planinarenju i osvajanju prelepih predela Srbije poput Stare planine, meandara reke Uvac ili teško osvojivih kanjona širom Srbije.

Planinarenje nije lak sport, poput ostalih ekstremnih sportova zahteva fizičku spremnost i snagu. Ipak, svaki planinar će vam reći kako je istraživanje i osvajanje planine lekovito i da oplemenjuje.

Ova sportska disciplina idealna je za one rekreativce koji imaju umetničkih sklonosti i pored velike ljubavi prema prirodi gaje ljubav prema fotografiji. Neke od najlepših fotografija vodopada na Staroj planini ili pak endemske vrste Beloglavnog supa koji leti nad rekom Uvac, napravili su upravo planinari.

Planine u Srbiji možete osvajati i zimi i leti, ali je preporučljivo da uz sebe imate i stručna lica koja će vas navoditi. Ovo je posebno važno za zimske uslove i planinarenje po snegu.

Ni na nebu ni na zemlji

Može se reći da je zip lajn varijanta adrenalinske atrakcije za neodlučne ekstremiste. Ni na nebu ni na zemlji, sigurno prikačeni za sajlu, od početne do završne stanice možete viseći leteti na Zlatiboru, Tari, Kopaoniku, Divčibarama, Jastrepcu i Adi. Najduži zip lajn u Srbiji je onaj na Zlatiboru, u selu Ljubiš, dužine preko pola kilometra. Kao u svim, i u ovoj esktremnoj avanturi veoma je važno da mislite na svoju bezbednost, pa je tako nezamisliv spust bez kacige.

Snežno i snažno – avantura na skijama

Skijaši i snoubordisti kažu da to nisu samo sportovi na snegu, već stil života. Oni koji biraju ove sporotove po teškim uslovima, spremni su za velike izazove. Srbija je planinska zemlja sa nekoliko uređenih skijališta, sa odličnim stazama i za početnike i za ozbiljne skijaše i snoubordere.

Zlatibor, Kopaonik i Stara planina su najčešći izbor onih koji žele da osete uzbuđenje na snegu, bilo da se ovim sportskim disciplinama bave profesionalno ili rekreativno. Iskusniji skijaši potražiće dovoljnu dozu adrenalina u skijanju po dubokom snegu. Bezbednost je i ovde na prvom mestu, te tako pametni snouborderi i skijaši ne izlaze na stazu bez odgovarajuće opreme.

S decom u avanturu

Većina ekstremnih spotova ima ograničenja koja se tiču godina starosti. Međutim, za roditelje koji žele da na svojoj deci prenesu ljubav prema avanturi i adrenalinskim sportovima kao dobar početak mogu poslužiti različiti avanturistički kampovi za decu i odrasle. Jedan od takvih, sa veštačkom stenom i zip lajnom jeste i onaj na Jastrepcu, koji može privoleti neke nove klince alpinizmu i aktivnom raspustu i odmoru.

Avantura park u Viminacijumu takođe privlači veliki broj posetilaca, a pored osvajanja visokog tornja sa preprekama to je i sjajno mesto gde cela porodica može mnogo naučiti o prošlosti ovog predela.

Zaljubljenici u letenje i nebo mogu sa decom leteti balonom. Najmlađi će sigurno uživati u pogledu, bilo da su u balonu, bilo da posmatraju njegov let sa zemlje. Lepa prilika za tako nešto je i Međunarodni festival balona koji se početkom avgusta održava u Kruševcu.

Mnoge istražene i neistražene lepote i bogatstva Srbije čekaju na vas da ih osvojite. Sa oblaka, litice ili na nekoj nemirnoj reci – izaberite sami!

Ознаке: , , , ,