19
апр

Saveti tokom planiranja godišnjeg odmora sa decom

Počinje sezona godišnjih odmora, i valja se na vreme pripremiti za put. Posebno ako na put krećete sa malim detetom.

Za vas smo pripremili devet saveta za planiranje godišnjeg odmora i spremanja za duži put. Ovi saveti mogu olakšati Vaše putovanje i učiniti ga udobnijim i manje stresnim.

Proverite vremensku prognozu

Neke od stvari koje se posebno ističu jeste sigurno sedište, pripremanje užine, planiranje puta kada dete spava. Naravno, vremenska prognoza je jedna od vrlo bitnih stavki. Pre svakog putovanja osnovno pravilo jeste provera informacija koje se tiču vremenske prognoze. U zavisnosti od ovih informacija ćete doneti konačnu odluku o datumu putovanja, potrebnim stvarima. Veoma je važno da u obzir uzmete dugoročnu vremensku prognozu za 10 ili više dana kako vas vreme ne bi iznenadilo.

Savet broj 1

Ukoliko planirate da putujete kolima i imate dete koje je mlađe od 12 godina neophodno Vam je i sigurnosno sedište koje se postavlja na zadnjem sedištu auta. Sedište mora da bude vezano sigurnosnim pojasevima i da odgovara starosti, težini i visini deteta.

Savet broj 2

Pre samog putovanja proverite gde se nalaze zanimljive lokacije za rekreaciju Vašeg deteta, tako će te se i Vi odmoriti i relaksirati a dete će potrošti višak energije

Savet broj 3

Može se desiti da put postane dosadan za dete i tako ono krene da negoduje putovanje, zato morate imati rešenje i za takvu situaciju. Animiranje deteta tokom puta je bitno, a to kako će te ga animirati morate sami da smislite. Neki od načina jeste da mu pustite njegov omiljeni crtani film, muziku, igricu na telefonu ili mu pročitate njegovu omiljenu priču.

Sa svojim detetom možete na kreativan i zanimljiv način pratiti tok puta tako što ćete detetu na karti pokazati gde se sada nalazite i još koliko imate do svog krajnjeg odredišta. Na taj način možete da izbegnete stalna pitanja ,,za koliko stižemo“ ili ,,gde se sada nalazimo“.

Takođe, možete poneti i zanimljivu bojanku i blok za crtanje i tako možete crtati mesto Vašeg odmora. Detetu će tako put biti mnogo zanimljiviji i znaće tačno kuda ste se uputili.

Kako deca vole da svuda crtaju, dobro rešenje mogu biti i markeri za crtanje po staklu koji se brzo brišu. Lepljenje zanimljivih nalepnica može takođe biti dobro rešenje da put sa Vašim detetom bude zanimljiviji.

Savet broj 4

Užinu tokom puta možete upakovati u posebno ukrašenu kutiju gde ćete staviti za svoje dete zdrave gricklice. Bitno je da dete tokom puta unosi i dovoljno tečnosti.

Savet broj 5

Ako je Vaše putovanje tokom noći, narukvice ili štapići koji svetle u mraku mogu biti zanimljivi za vaše dete.

Savet broj 6

San je jako bitan za Vašeg mališana, pa tako putovanje treba planirati da dete jedan deo puta prespava.

Savet broj 7

Ako Vaše dete ne govori ili se radi o detetu koje ime smetnje u razvoju, stavite mu oko ruke narukvicu sa podacima, Vašim brojem telefona i posebnim medicinskim napomenama (npr. dijabetes, epilepsija, alergije,…).

Savet broj 8

Pre samog planiranja Vašeg godišnjeg odmora dobro je da budute upućeni i oko toga kakva će biti vremenska prognoza  u danima Vašeg odomora. Bilo da planirate zimovanje ili letovanje, informacije oko vremena koje se očekuje može Vam biti od značaja za više stvari.

Pre svega možete sebi olakšati i izbeći da sa sobom nosite višak stvari, već samo ono što Vam je neophodno tokom dana odmora. Često se dešava da ponesete i neke stvari koje Vam nisu potrebne i tako sebi stvorite dodatne obaveze, koje Vam na odmoru nisu potrebne.

O tome kakva će vremenska prognoza biti u mestu gde odlazite možete se inofmisati vrlo lako i jednostavno. Dovoljno je da samo ukucate ime Vašeg odabranog mesta i dodati vremenka prognoza i Google će Vam izbaciti sve o vremenskoj prognozi tih dana. Informacije koje se dobiju o vremenskoj prognozi su u većini slučaja tačni i provereni.