12
апр

Uređaj za praćenje vozila

Imate svoju firmu i zaposlene ljude koji koriste vozila koja su u vlasništu firme. Želite da znate gde se vaša vozila tačno nalaze, ali nemate mogućnost da fizički to ispratite i budete uživo sa njima. Vaše nedoumice mogu biti rešene sa samo par klikova na mobilnom telefonu. GPS lokator za praćenje vozila je još jedan u nizu noviteta koji nam je doneo savremeno tehnološki razvoj.

GPS lokator za praćenje vozila radi po vrlo jednostavnom principu. Oko plante Zemlje nalazi se veliki broj satelita koji neprestano kruže, njihovo kruženje nije bez razloga. Sateliti šalju signale lokatoru, koji nakon primanja signala podatke šalje korisnku GPS uređaja.

GPS lokator sadrži dve antene. Jedna od njih služi za praćenje dok se drugom antenom mogu prisluškivati razgovori. U uređaj se stavlja SIM kartica, koja prethodno mora da bude aktivirana. Kartcia se aktivira tako što se ubaci u bilo koji mobilni uređaj i pozove bilo koji broj, nakon toga vraća se u uređaj.

Kada želi da se sazna tačna lokacija vozila, sa mobilno telefona se šalje SMS na broj SIM kartice koja se nalazi u lokatoru vozila. Tada lokator odogovara sa porukom u kojoj je link. Klikom na link otvara se Google mapa i prikazuje se tačna lokacija. Bitno je napomenuti da uređaj sa koga se otvara link mora da podržava Google mapu.  Podatak o tome gde se nalazi objekat, vozilo ili osoba je velikim procentom tačna. Tačna precznost se dovodi u pitanje za par metara.

Pored određivanja tačne lokacije, prisluškivanja razgovora GPS lokator ima još dosta mogućnosti koje može da pruži. Pomoću njega se može preknuti snabdevanje vozila gorivom, mogu se zaključati vrata, uključti stop svetla, sirena a da na to vozač koji je u vozilu ne može da utiče. Kod krađe automobila ova funkcija može biti od ogromnog značaja i koristi za vlasnika čije je vozilo ukradeno.

Ovi uređaji ugrađuju se ugrađuju u vozila na mestima koja nisu vidljiva, pa tako ih tako kradljivci ne mogu primetiti. Vozila koja su novije i savremenije proizvodnje imaju automatski ugrađen GPS lokator ali je njihova cena veća. Proizvođači automobila koji imaju ugrađenje GPS uređaje daju svoju garanciju.

GPS lokator za bicikle i motocikle

Pored vozila, kamiona, kamionskih prikolica u kojima se može ugraditi GPS, ne treba zaboraviti ona prevozna sredstva koja su najisplativija, ekološka, kojima se brže stiže do željene lokacije i pre svega doprinose našem boljem zdravlju. Svi ovi benefiti kao što već možda i pogađate padaju na bickle i motocikle. Sa njima se sve postiže lakše i brže ali isto tako oni su i lakša meta lopovima. Koliko god se vlasnici dvotočkaša trudili da ih zaštite, krađe i dalje postoje. Zato GPS uređaj za ove fantastiče dvotočkaše može biti odlično rešenje. Mogu se postaviti tako da nisu upadljivi, ali zato podatak sa time gde se nalaze znači mnogo. Na samo par klika na Goole mapi možemo videti, gde se nalazi naša pokretna imovina. Benefiti ovih uređaja su ogromen bez obzira na to u koji su objekat, predmet ili vozilo ugrađeni. Informacije su danas najvrednija i najbitnija stvar koju možemo da imamo.