5
окт

Jednodnevni izleti u Srbiji – istočni kraj

Kada bi vam neko ponudio da odete u obilazak lepota naše zemlje ili sami shvatite da su da jednodnevni izleti u Srbiji dobra prilika za otkiravnje nekih čuda prirode, kuda biste se zaputili? Koji kraj Srbije biste posetili?

Da li biste radije otputovali na istok i upoznali lepote ovog kraja ili biste uživali uz proverene gurmanske specijalitete juga? Bez obzira da li više volite da pratite istoriju i kulturu ili pak volite mir i tišinu, putevi tradicije i legendi odvešće vas u Istočnu Srbiju.

Da li znate da jednodnevni izleti u Srbiji nisu dovoljni za upoznavanje ovog kraja i da istočni deo naše zemlje nudi mnogo toga? Prirodne lepote, brojne znamenitoti kulture i istorije, a i kraj u kojem su nastale mnoge legende i gde se mogu otkriti brojne misteriozne price samo je deo onoga što se može obići u Istočnoj Srbiji.

Ako ste jubitelji dobrog vina, volite nesvakidašnje priče, želite da kupite najbolji ćilim, ali i da vidite koje su to prirodne lepote koje krase ovaj kraj, onda se uputite ka ovom delu naše zemlje. Možda jednodnevni izleti u Srbiji i nisu dovoljni da se obiđu sve znamenitosti ovoga kraja, vide jedinstvene građevine i prodre u trag prošlosti, ali sigurno je da je jedan dan dovoljan da se obiđe bar jedan deo ovog prirodnim lepotama bogatog kraja.

Tiho teče Mlava…

Pravo prirodno bogaststvo ovog kraja može se videti duž izvora reke Mlave. Oaza prirode, obogaćena brojnim drvećem i drugim zelenilom, voda bogata pastrmkom i mnogim algama, učiniće da zaboravite na sve probleme. Mir i spokoj ovog izvora upotpunjava kamenito vrelo reke, a ribnjaci privlače pažnju velikog broja turista.

Tako da, ako se nađete nadomak Žagubice, nemojte propustiti da vidite ovaj specifičan park prirode, a svakako ne bi trebalo ni da preskočite Krupajsko vrelo koje se nalazi na nešto više od 30km od sam centra grada. Jedinstveno po svojoj dubini, ovo vrelo je još četrdesetih godina 20. veka imalo drvenu branu, međutim pošto se ovakva brana nije održala, kasnije je napravljena čvršća brana. Izvor vrela se nalazi u pećini, a prema nekim istraživanjima dubina vrela dostiže i do 123 metra. Nije li ovo neverovatan podatak?

Neverovatna oaza prirode

Ukoliko se neko odluči za severoistočni deo naše zemlje, jednodnevni izleti u Srbiji odlična su prilika da posetite Đerdapsku klisuru. Tvrđava Golubac na jednom kraju, stotinu metara obale Dunava, a na drugom kraju antičko utvrđenje Diana početak su i  kraj ovog nacionalnog parka u našoj zemlji. Poplarna Gvozdena kapija Dunava jedinstvena je po mnogo čemu.

Od specifične flore i faune, do brojnih zaštićenih vrsta kako biljnih tako i životinjskih učinili su da se u ovom parku prirode mogu videti suri orao,  siva čaplja, crna roda, ali i biljke poput mečje leske, srebrne lipe, a među stanovnicima Đerdapa mogu se naći i medvedi, ris, vidre, divokoze, jeleni i srne.

Putevima istorije i kulture

Ljubitelji istorije i kulture obavezno treba da posete Lepenski vir, najznačajnije arheološko nalazište iz doba mezolita i neolita. Istraživanja arheoloha su pokazala da je Lepenski vir sedište složene kulture praistorije, a 7 naselja i 136 objekata iz perioda pre nove ere i dalje bude znatiželju za istraživanjima arheologa. Svakako treba posetiti i Trojanov most, monumentalno zdanje iz doba cara Trajana.

A ako pak volite da uživate uz reku, onda dobra preporuka kako efikasno da se realizuju jednodnevni izleti u Srbiji svakako jeste poseta Srebrnom jezeru, a da li samo ime jezera oslikava boju vode koja nastaje tokom zalaska sunca, uverite se sami.