29
дец

Kako ukiseliti bilo koje povrće?

Iako se kiselo povrće i turšija mogu naći u gotovo svakom bolje opremljenom marketu, postoje i oni koji bi se rado oprobali u pravljenju zimnice.

Uz pomoć sastojaka koji čuvaju korisne nutrijente i svežinu namirnica, za pravljenje zimnice može se koristiti bilo koje povrće. Postoji na hiljade recepata za pravljenje turšije, a vi možete svaki od njih izmeniti i prilagoditi sopstvenom ukusu ukoliko znate da na adekvatan način ukiselite povrće.

Kako se vrši konzerviranje povrća?

Konzerviranje se pre svega vrši na zdravom povrću. Birajte tehnički zrele i neoštećene plodove koji će obezbediti dobro poznati ukus vaše zimnice. Zimnicu možete konzervirati upotrebom vinobrana ili konzervansa, ili na prirodan način bez upotrebe istih. Zimnica bez vinobrana i konzervansa identičnog je ukusa kao i ona sa korišćenjem ova dva sastojka za konzerviranje, jedina mana jeste što zimnica pripremljena na ovaj način zahteva dužu fermentaciju i njen rok trajanja nije dugačak kao što je to slučaj sa upotrebom konzervansa. Pirodan način kiseljenja pogodan je za bilo koje povrće.

Sterilisanje tegli

Povrće se konzervira u nove i čiste tegle koje su prethodno prošle sterilizaciju. Poklopce od tegli je takođe potrebno sterilizovati. Sterilizaciju možete izvršiti potapanjem tegli u veći sud naliven hladnom vodom koji ćete na šporetu zagrejati do ključanja. Nakon što voda proključa, vatru smanjiti na najnižu temperaturu i pusitit tegle da se steliziju deset do petnaest minuta. Ovaj metod sterilizacije putem pare otkloniće dodatne nečistoće i bakterije sa tegli. Nakon izvršene sterilizacije ostavite tegle da se osuše ili ih obrišite čistom krpom.

Priprema povrća za zimnicu

Nakon što ste odabrali povrće koje želite da ukiselite, na red dolazi priprema. Povrće dobro operite u mlakoj vodi i ostavite sa strane, u slučaju da kiselite cele komade povrća dodatna priprema nije potrebna. Ukoliko kiselite krastavce, nije potrebno da ljuštite koru, a ukoliko kiselite papriku neophodno je otkloniti njene drške. Ako pravite salatu od ukiseljenog povrća, svo povrće je potrebno iseckati na manje komadiće i odložiti sa strane. Ukoliko želite da ubrzate proces fermentacije, povrće možete na kratko obariti u posoljenoj vodi. Pripremljeno povrće poređajte u čiste i sterilizovane tegle.

Začini

Postoji nekoliko vrsta začina bez kojih je nemoguće zamisliti pripremanje zimnice. Možete ih kombinovati po svom ukusu, a najčešći začini koji se koriste prilikom kiseljenja povrća jesu mirođija, crni biber u zrnu, lovorv list, origano i beli luk. Ukoliko ste ljubitelj ljutog, u zimnicu možete dodati narendani koren rena ili sitno iseckanu ljutu papriku.

Proces konzervacije povrća bez upotrebe vinobrana i konzervansa

Kada ste pripremili povrće, potrebno je napraviti smesu za konzerviranje bez vinobrana i konzervansa. Glavna smesa za prelivanje povrća sadrži vodu, so i šećer. So je prirodni konzervans koji se od davnina koristi za očuvanje prirodnih nutrijenata i svežine namirnica kao što su meso, riba, povrće i mlečni proizvodi. Takođe, zimnicu možete preliti vinskim ili jabukovim sirćetom. Razmera povrća i prirodnih konzervanasa je – na deset kilograma povrća ide 4 % sastava, i to 150 g soli i 250 g šećera. Mera za vodu zavisi od veličine tegle, gde bi povrće trebalo biti u potpnosti prekriveno, a ukoliko koristite vodu u kombinaciji sa sirćetom, to bi trebalo uraditi u razmeri 50:50, ili 60:40, u zavisnosti od ukusa.

Pasterizacija povrća

Prelivene i zatvorene tegle sa povrćem stavite u dublji sud u kojem ćete izvršiti pasterizaciju. Pasterizacija se vrši na 75 stepeni, a možete je izvršiti na dva načina. Jedan način je da sud sa teglama, u koji ste nalili vodu malo ispod poklopca, stavite u prethodno zagrejanu rernu na 75 stepeni. Sud je potrebno držati u rerni do 30 minuta. Drugi način jeste da sud naliven vodom stavite na ringlu, nakon što voda proključa smanjte temperaturu i ostavite na vatri još 20 do 30 minuta.