16
сеп

KOJE SU IDEALNE PATIKE ZA VAS

Koliko često čujete da su za prve korake u životu najbitnije udobne patike? Roditelji prilikom izbora prvih patika kao najudobnije obuće, temeljno biraju u moru raznih brendova patika na tržištu – mogu se lako zbuniti i biti u nedoumici između Adidas patika, Nike patika ili Valentino patika. Kako je ova vrsta sportske obuće nezaobilazna u svakom cipelaru, čovek najčešće bira po sopstvenom ukusu. Iako se patike koriste za sportske aktivnosti, svedoci smo da su one postale i modni brend, u skorije vreme. Tom mestu u svetu mode patike trebaju zahvaliti popularnosti sportista, kao i samog sporta, ali doprinos su dali popularni muzičari poput rokera i repera. Oni su često zaštitna lica određenih brendova kao što su Valentino patike i mogu obeležiti čak i po neku deceniju. Danas je patika postala svakodnevnica, pa tako imate patike za trčanje, patike za šetnju, patike za izlaske.

NAMENA VALENTINO PATIKA

Kada se bira određena vrsta patika, svesno se bira i njena namena, ali iako to izgleda lako sa sanašnjim izborom na tržištu, to može biti i zbunjujuće. Zato je prvi savet pri odabiru patika da razumete njenu namenu. Fudbaler tačno zna da mu je potrebna plitka patika sa specijalnim đonom, sa kramponima, da bi sprečio prokljizavanje na travi. To znači da će njegove omiljene Valentino patike koristiti isključivo za neki izlazak ili šetnju, jer taj brend želi da šeta lakim korakom sa svojim prijateljima. Košarkaš bira dublju patiku da bi ojačao svoj skočni zglob koji je izložen pritiscima prilikom skakanja. On ima i dublje Valentino patike, pa ih nosi naizmenično. Čvrstinu dopunjuje kožni materijal, pa je tako ovaj profesionalni sportista totalno osigurao svoj članak od povrede. A ista ta Valentino patika, ili neka druga poput Reebok, može biti plića, lagana, savitljiva, od prozračnog materijala, koji obezbeđuje protok vazduha. Zato je takva vrsta patika odličan izbor za trčanje i džogiranje. Neka onda neki elegantni model Valentino patika ostane za šetnju u dvoje ili ples. Teniske patike su slične košarkaškim, ali nešto pliće. Dvoranski sportisti biraju pliće sa đonom protiv proklizavanja.

VAŽNOST PATIKA

Patika drži stopalo čvrsto, rasterećuje zglob i Ahilovu tetivu, pa zbog toga nema bolova u nogama i smatra se najudobijom vrstom obuće, omogućujući energetski najefikasniji stil gaženja. Stil gaženja ili pronacija je prirodna pojava karakteristična za svakog pojedinca. Patikom amortizujemo udarac svog stopala o podlogu pri koračanju. Biranjem patika kao omiljenu vrstu obuće, svakako je jasno da birate udobnost i funkcionalnost. Ako vam neki modeli mame uzdahe, poput Valentino patika, a nisu baš za određenu namenu, vi ih možete korigovati ulošcima i sebi prilagoditi. Bitno je da odredite svoj stil gaženja u odnosu na normalan – ukoliko imate nadpronaciju, gazite unutrašnjim svodom stopala, a ako imate podpronaciju, gazite spoljašnim delom stopala.

Koliko god vam je jasna namena i funkcionalnost patika, vrlo je bitna i veličina. Bez obzira koliko ste opčinjeni Valentino patikom, ne smete je kupiti ako vam je mala ili velika, jer patika odmah gubi smisao. Ukoliko je veća i spada vam sa nogu, nema sigurnosti, a ukoliko je manja od vašeg stopala, budite sigurni da je nikada nećete razgaziti. Ukoliko vas žulja i steže, jedva ćete dočekati da je izujete. Zbog svega ovoga, treba izabrati pravu veličinu, eventualno može po neki model koji ima brojeve na pola, veći za jednu polovinu.