14
сеп

Vodič za kupovinu automobilskih guma

Kupovina novih guma može biti veoma veoma komplikovana ako se nimalo ne razumete u automobilske gume. Kupci se suočavaju sa čitavim nizom marki, veličina i tipova guma koje se mogu izabrati, pa se lako potrošači zune ako ne razumeju dovoljno. Ali zato ćemo kroz ovaj vodič da pružimo osnovne činjenice koje su vam potrebne da biste napravili pravi izbor guma za vaše vozilo po ceni koja vam odgovara.

Pre nego što krenete u kupovinu, evo nekoliko pitanja na koja bi trebalo da znate odgovore. Neka od pitanja su:

  • Koje vrste guma su odgovaraju vašem automobilu?
  • Koliko kilometara će trajati gume koje planirate da kupite?
  • Koliko automobilske gume koštaju?
  • Da li treba odmah nabaviti direktni zamenski komplet ili je bolje samo nadograditi automobilske gume?

Da li je vaš najbolji izbor nedostupan u veličini koja vam je potrebna? Tražite brz i jednostavan način da sortirate desetine alternativa?

Kako izabrati prave automobilske gume?

Veliki broj vozila danas dolazi sa gumama koje su dizajnirane da obezbede prihvatljive svestrane mogućnosti tokom cele godine i u svim vremenskim uslovima. To znači razumnu vožnju i respektabilno upravljanje, tiho kretanje, dobro prianjanje po vlažnom vremenu i neke sposobnosti u snegu. S obzirom na to da su mnoge automobilske gume označene za vožnju tokom cele sezone, pa ih većina vlasnika automobila ostavlja i zimi.

Takođe, vozači očekuju da će njihove gume pružiti svu vuču koja im je potrebna na snežnim, zaleđenim putevima. Ali većina celosezonskih guma je marginalna po snegu. Namenske zimske gume, poznate i kao automobilske snežne gume pružaju daleko bolje prianjanje kada padne sneg.

Automobilske gume za celu sezonu!

Takođe, postoje dve glavne podkategorije celosezonskih guma. To su celosezonske automobilske gume visokih performansi i gume za vožnju na duže staze. Celogodišnje gume visokih performansi pružaju oštrije rukovanje od standardnih celosezonskih guma. Oni se sigurnije hvataju za put i čini se da se ponašaju sportskije u vožnji, a to je obično na uštrb neke vuče u zimskim vremenskim uslovima.

Ove automobilske gume namenjene su sportskim automobilima i agresivnijim vozačima. Grand touring celosezonske gume imaju niži profil celosezonskih guma visokih performansi, ali se bolje pokazuju po ceni neke sposobnosti upravljanja.

Automobilske gume za sve uslove!

Nedavno se pojavila grupa celoletnih guma za vožnju na duge staze koje nazivamo gumama za sve vremenske uslove. Ove gume imaju vuču po snegu koja je gotovo uporediva sa onom kod čistih zimskih guma, dok nude slične performanse u drugim oblastima kao konvencionalne celosezonske gume. Označeni su simbolom pahuljice u planini na bočnoj strani gume.

Ovu vrstu guma s pravom trebalo nazvati tzv. trosezonska guma. Letnje automobilske gume su posebno dizajnirane za pružanje vuče po suvom i vlažnom vremenu, ali i po umerenom ili toplom vremenu. Oni izoštravaju odziv upravljača, povećavaju prianjanje u zavojima za red veličine i zaustavljaju vozilo na mnogo manjoj udaljenosti. Većina letnjih guma dobro funkcioniše samo na temperaturama od oko 40 stepeni Farenhajta i više.

Ako spoljašnje temperature padaju, može se učiniti da su gume nesigurne i nekada se ponašaju nedosledno. Gube veliki deo prianjanja do te mere da se ponašaju kao da su na mokrom ili čak zaleđenom putu.