8
апр

Koliko su bitni kolposkopija i PAPA test

Vrlo je važno da svaka žena odvoji vreme jednom ili dva puta godišnje da ode na redovnu kontrolu kod svog ginekologa. Kada to uradi potrebno je i da zakaže kolposkopiju i PAPA test, kako bi bila sigurna da je sve u redu. Šta je kolposkopija, a šta PAPA test pisaćemo u daljem tekstu.

Šta je to kolposkopija?

Kolposkopija je detaljan pregled grlića materice, vagine i spoljašnjih genitalija koje su uveličane od 10 do 60 puta. Ako postoje promene na vašim organima to će kolposkopija pokazati. Pregled se počinje proverom spoljašnjih genitalija, a onda se koristi spekulum sa kojim se proveravaju vagina i grlić materice. 

Da bi pregled bio što tačniji i da bi se bilo kakve promene bolje videle grlić se premazuje troprocentnom sirćetnom kiselinom koja će otkloniti sluz i dopustiti ginekologu da vidi sve što je potrebno. Nakon pregleda grlić se premazuje jodom. Vrlo je važno da se zna da pregled nije bolan, sličan je običnom, neprijatnom, ginekološkom pregledu. Takođe je bitno da se zna da ne traje dugo, svega pet do deset minuta. Ako se na pregledu kolposkopije, koji treba da se radi bar jednom godišnje, vidi sumnjiva promena, onda se uzima komadić tkiva za šta žena može da dobije anesteziju. Tkivo se nosi na biopsiju na dalje analize. 

Šta je PAPA test?

Nakon urađene kolposkopije radi se i PAPA test. Kolposkopija i PAPA test se rade u isto vreme zato što daju tačnost od 98% kada se rade zajedno. PAPA test je skrining metoda. Ovim testom se štapićem i četkicom skidaju ćelije sa grlića materice i iz cervikalnog kanala. Kada se to uradi, te ćelije se posmatraju pod mikroskopom. Postoji pet grupa PAPA testa. Prve dve su grupe u kojima su obuhvaćene normalne ćelije, treća grupa su abnormalne ćelije, a četvrta i peta grupa imaju maligne ćelije. Četvrta ima manji broj malignih ćelija, dok peta ima veći. Takođe je potrebno da se PAPA test radi bar jednom godišnje. 

Zašto je bitno raditi kolposkopiju i PAPA test?

Uz pomoć kolposkopije i PAPA testa će se videti promene na grliću materice i može se na vreme reagovati ako se oni rade redovno. Prva kolposkopija i PAPA test treba da se urade najkasnije do 21. godine i najkasnije tri godine posle prvog seksualnog odnosa. Promene koje možda imate,a ne znate zbog neredovnog odlaska na kolposkopiju i PAPA test i koje se ne leče mogu da prerastu u karcinom grlića materice. Takođe, ako već postoji karcinom grlića materice uz pomoć ova dva pregleda može i to da se sazna i odmah reaguje.

Ako niste išli na kolposkopiju i PAPA test u poslednjih godinu dana, pozovite i zakažite. Nekada je prvi slobodni termin za mesec ili dva tako da treba što pre da reagujete. Pre toga je dobro da odete i na pregled kod vašeg ginekologa. Ovi pregledi uglavnom nisu bolni, sem ako nemate vaginalnu infekciju, ali su uglavnom neprijatni. Vrlo je važno da znate da treba da se opustite, što ste opušteniji to će lekar moći lakše i brže da odradi pregled, a i biće vam manje neprijatno.