8
апр

Proleće je pravo vreme za sređivanje bašte i dvorišta

Mnogi se tokom cele godine raduju i iščekuju proleće i prve znake Sunca. Proleće pruža osećaj novog početka i mogućnosti da započnemo nešto novo što smo želeli, a nikada nismo uradili. Hajde da vidimo šta je sve potrebno da uradimo sada kada nam je počelo proleće.

Mesto za sedenje u dvorištu sa spoljnom rasvetom

Bilo bi lepo da, ako imate mesta stavite neki sto i stolice u dvorište kako biste mogli tokom lepih dana i još lepših noći da uživate u svežem vazduhu i pogledu. Kada ste postavili mesto za sedenje treba da obezbedite spoljnu rasvetu kako biste mogli da vidite sve što se dešava u vašem dvorištu tokom noći. Lep kutak za čitanje knjige, ispijanje kafe jeste upravo vaša omiljena stolica u dvorištu. Za noćno čitanje knjige vam je neophodna spoljna rasveta, tako da je najbolje da odmah odete da ga kupite. Spoljna rasveta treba da bude funkcionalna, dugotrajna i jednostavna. Takođe, ako imate bazen u dvorištu za noćno kupanje će vam trebati spoljna rasveta, a ako se uz to i prave dvorišne žurke onda je potrebno da vidite jedni drugima lica uz pomoć spoljne rasvete. 

Sađenje cveća

Ako želite nekako da ulepšate i obnovite vaše dvorište to najbolje možete da uradite sa cvećem. Potrebno je da pripremi zemlju, dodate supstrat za cveće ako je potrebno i odaberete cveće za sadnju. Noćna Frajla će savršeno da svetli uz povoć vašeg spoljne rasvete, a uz to će puštati predivne mirise zbog kojih će vaše dvorište prelepo mirisati tokom noćnih druženja. Petunija je još jedno prelepo prolećno sveće koje je trebalo da zasadite u Januaru i nadamo se da ste to uradili. Petunija je jednogodišnja biljka koja dolazi u 35 različitih vrsta. Verbena cveće je jednogodišnje prolećno cveće koje je jako sitno. Ima ih u raznim bojama i veličinama, a cvetaju od proleća pa sve do jeseni. Ukombinujte najlepše prolećno cveće i uživajte u mirisima i šarenim bojama vašeg dvorišta.

Prolećno sađenje voća

Stručnjaci će vam uglavnom reći da je najbolje da se voće sadi u jesen, ali nije problem i da se to uradi na proleće. Dakle, ako niste stigli, zaboravili ste ili je zemljište bilo oštećeno ili suviše vlažno sada je pravo vreme da krenete u akciju. Proleće je tek počelo, a vi morate odmah da sadite vaše sadnice voća. Napravite rupu u zemljištu za vaše sadnice voća, sredite sadnice voća koje ste pre toga izvadili iz rasadnika. Sada pripremljenu sadnicu voća ubacite u rupu u dubini u kojoj je sadnica i pre bila, nikako ni dublje ni pliće. Kada ste sve to uradili možete blago da povučete sadnicu kako biste videli da li ste dobro obavili posao. Ako se sadnica ne pomera i ostaje na mesto vaš posao je gotov. Pored sađenja voća možete da sadite i povrće, ali samo kupus, peršun, kelerabu i šargarepu. Srećno sa sađenjem i počnite odmah. 

Cveće, spoljna rasveta i sadnice voća – idila

Nadamo se da smo vam pomogli u planiranju vaših obaveza tokom ovih prvih dana proleća. Proleće je uvek aktivno doba godine i treba početi na vreme kako ne bismo zakasnili da zasadimo nešto. Ljubitelji baštovanstva najviše uživaju u ovom godišnjem dobu.