1
сеп

Krit: magično ostrvo bogate istorije

Iako Grčka poseduje zaista bogatu ponudu destinacija kako za odmor, tako i turističke posete, Krit je ostrvo koje je posebno izdvaja na turističkoj mapi Evrope.

Ne samo naši, već i posetioci iz celog sveta, iznova se oduševljaju ovim ostrvom, njegovom netaknutom prirodom, čistim morem i bogatom istorijom.

Krit tako ostaje upamćen kao jedno od najboljih putovanja, a nije retkost da mu se ljudi iznova vraćaju.

 

Peščana magija Krita

 

Kao najjužnije ostrvo Grčke, na međi Afrike, Azije i Evrope, Krit je smešten u Sredozemnom moru. Očekivano, njrgove plaže su nešto posebno, a boja mora ostavlja bez daha i pruža uživanje koje se ne zaboravlja.

Pre svega, od plaža se Krit može podičiti Elafonisijem, koje je zapravo malo ostrvo, sa Kritom povezano plitkim grebenom koji se može preći i peške ili brodićem. Elafonisi čini Krit bogatim plažom sa ružičastim peskom korala i nestvarnom bojom vode.

Takođe, Preveli je plaža koja je jedna od najpoznatijih. Upravo iz tog razloga, ona je ujedno i najposećenija tokom sezone. Iako se Krit mahom odlikuje zavučenim uvalama, ova plaža je pravi primer letovališta, sa zelenom vodom, palmama i predivnim peskom.

Plaža Balos je takođe prirodna oaza, a pravi je primer kako se Krit na svakom koraku može podičiti svojom bogatom istorijom, jer se na nju pruža pogled sa prelepog, starog venecijanskog zamka u blizini, te se u ovom izletom mogu spojiti i uživanje na plaži i poseta kulturnoj znamenitosti.

 

Netaknuta priroda i predivna sela

 

Već smo opisali plaže kojima se Krit diči, ali su i neposećene uvalice i minijaturne plaže takođe ono što ovo ostrvo posebno izdvaja.

U planinama su skrivena mala sela, u kojima se možete upoznati sa Grcima i probati pravu grčku kuhinju. Bez obzira da li se rešite da do njih planinarite ili pak da stignete automobilom, ovi mali izleti ostaće uvek u vašem sećanju.

Čist vazduh i prelepa ostrvska arhitektura upotpuniće ugođaj.

 

Krit je bogat istorijom

 

Krit su osvajali Rimljani, Vizantinci, Mleci, Turci, a tek od dvadesetog veka ovo ostrvo ulazi u sastav Grčke. Samim tim, Krit ima bogatu ponudu obilaska kulturno-istorijskih znamenitosti, jer se ostaci raznih zamkova, zidina i građevina iz svih perioda istorije mogu naći maltene na svakom koraku.

Takođe, letovanje na Kritu ćete posebno pamtiti po mestima koja su u vezi sa antičkom kulturom. Tu je, pre svega, istorijski grad Knosos. Ovo drevno mesto predstavnik je minojske civilizacije, koja je smatra izuzetno naprednom za doba u kome je postojala. Zanimljivo je što ostaci Knososa upravo o tome svedoče, te će svaki turista uživati u ovoj poseti.

Dalje, Krit je ostrvo na kome se nalaze ostaci čuvenog lavirinta u kom se nalazilo mitsko čudovište Minotaur koje je, prema legendi, pobedio Tezej, mitski junak antičke Grčke.

Za kraj, izdvajamo Fodele, rodno mesto čuvenog slikara El Greka, koje će se sigurno naći na spisku svih zaljubljenika u slikarsku umetnosti. Naime, ovo seoce se oslikuje klasičnom ostrvskom arhitekturom, a u njemu se nalazi i rodna slikareva kuća koja je preuređena u muzej.

Mogućnosti za kulturni turizam vam, svakako, na Kritu neće nedostajati, a sigurno ćete se vratiti preporođeni zbog predivne ostrvske prirode.