8
авг

Na koji način čišćenje kuće doprinosi vašem zdravlju?

Znamo da gotovo niko ne voli čišćenje (čemu uživanje u čišćenju otirača i ribanju podova?!) ali ako saznate da čišćenje kuće može da doprinese vašem zdravlju i tome da se osećate bolje – da li biste promenili mišljenje?

Tako je – to omraženo čišćenje otirača i, zapravo, čišćenje cele kuće može da doprinese i vašem fizičkom i vašem psihičkom zdravlju, a evo i na koji način.

Bolji san

Čista, provetrena i uredna spavaća soba znači samo jedno – bolji i kvalitetniji san, a to su potvrdila mnoga istraživanja. Dakle, naročitu pažnju posvetite čišćenju spavaće sobe (manite se sada otirača ispred ulaznih vrata!), usisavanju, brisanju prašine, provetravanju prostorije kako pred spavanje, tako i nakon buđenja, a potrudite se da redovno menjate i posteljinu.

Više sreće

Možda vi volite kreativni haos, ali znate ono „red u kući – red u glavi“ ili „kakve su ti misli – takav ti je život“? Dakle, misli ne mogu da budu u redu kada je oko vas nered, a samim tim ispašta i vaš život. U neredu vaš organizam luči hormon stresa, a ko još želi da bude nervozan po ceo dan, svakog dana? Latite se čišćenja, onog detaljnog i redovnog i bićete ne samo srećniji, već i sami čistiji i sređeniji. Psihički.

Raspoloženje za vežbanje

Vašem organizmu prija kada se krećete, kada ste angažovani i uposleni, makar to bilo i čišćenje otirača ispred ulaznih vrata, pranje prozora ili koja god aktivnost da vam padne na pamet kao beskorisna. Ovo raspoloženje je tu zbog lučenja hormona endorfina koji u vama takođe budi želju za vežbanjem i kanalisanjem viška energije koju ste dobili zahvaljujući briskanju krpom tu i tamo. Stoga, ako želite da smršate, verovatno bi bilo pametno da najpre počnete sa čišćenjem!

Raspoloženje za druženje

Sređen i uredan stan pruža mnogo mogućnosti za druženje – više vas neće biti sramota da vam bilo ko dođe i zatekne haos! Zato, bićete raspoloženi za prijateljska okupljanja, a ako to ne doprinosi vašem psihičkom zdravlju, ne znamo šta doprinosi! Ukoliko imate nove prijatelje koje biste pozvali na kafu ili večeru, ne zabravite da, oim što ćete srediti kuću iznutra, obratite pažnju i na ono spolja, kako bi vaš dom već na prvi pogled ostavio dobar utisak. Dakle, pobrinite se i za to da vaš dom bude sređen i spolja, a u tom slučaju „trik“ leži u higijeni (sve mora da bude čisto i uredno), ali i detaljima (posebna ulazna vrata, posebna pločica sa prezimenom ili brojem stana ili kuće, poseban otirač koji želi dobrodošlicu, upadljivo cveće i slično). Mislite o svemu i vodite se onim što bi na vas ostavilo jak utisak kada biste kod nekog došli prvi put.

Zdravlje

Na kraju, u čistom i urednom domu ćete sigurno biti zdraviji, čak i ovako fizički. Čišćenjem i provetravanjem prostorija uspevate da se otarasite svih bakterija što dalje znači da se neće pojaviti ništa što može da izazove virusnu infekciju kod vas. Dakle, ako vas do sada nismo ubedili – sada je trenutak da promenite mišljenje! Posvetite se čišćenju temeljno i sigurno ćete dugo zaobilaziti lekare što je, priznaćete, neprocenjiv osećaj!