4
јун

Najpopularnije bezmetalne krunice – cirkonijumske krunice

Savremenim stomatološkim metodama restauracije zuba se mogu popraviti oštećeni zubi ili zameniti neki koji nedostaju i na taj način doprineti kako funkcionalnosti, tako i u estetici pacijenata kojima je ova intervencija potrebna. Neke od uobičajenih metoda su postavljanje krunica, implanata ili proteza.

Ranije, pacijenti nisu imali mnogo izbora kada je reč vrstama krunica koje bi ugradili. Napretkom tehnologije, koja pogađa sve delove društvene delatnosti, pa i stomatologiju, situacija je drugačija. Naime, ranije su jedina opcija u estetskoj stomatologiji bile metalne krunice koje su sadržale legure različitih meatala. Danas je situacija drugačija, upravo zbog pojave bezmetalnih krunica.

Krunice koje su danas najčešće u upotrebi se prave od raznih biokompozitnih materijala koji nude niz pogodnosti kada se upoređuju sa konvencionalnim metalnim krunicama. Najpoznatije bezmetalne krunice se izrađuju od keramike, a sve više postaju popularne cirkonijumske krunice. Ovaj tip krunica omogućava da veštački zub bude na skoro istom nivou kao i sasvim zdrav zub.

Postoje još uvek izvesna oklevanja kod pacijenata kada je reč o ugradnji bezmetalih krunica izrađenih od cirkonijuma. Razlog je taj što postoji izvesna bojazan da one nisu toliko čvrste kao standardne metalne krunice ili porcelanske. Međutim, situacija je drugačija.

Šta je cirkonijum?

Cirkonijum je trivijalni naziv za cirkonijum-dioksid koji predstavlja beli, puderasti oksid metala. Kao i ostali stomatološki materijali za izradu bezmetalnih krunica on ima keramička svojstva. Cirkonijum je metal koji ima slične osobine kao titanijum. Ono što ga čini atraktivnim rešenjem za izradu bezmetalnih krunica je njegova hemijska nereaktivnost odnosno u pogledu hemijskih svojstava, njegova inertnost. Neke od najvećih prednosti korišćenja cirkonijuma u izrdai ovog tipa krunica su sledeći: krunica izrađena od ovog materijala je bele boje, velike su čvrstoće, visoka je otpornost pri lomovima, otporan na habanje (ono koje nastaje pri žvakanju), otporan je oksidaciju, nije podložan koroziji, ne prestaje da bude transluscentan pri sintetisanju.

Prednosti bezmetalnih krunica

Ono što je još primamljivo kod ovog materijala je da i pored toga što je viskog kvaliteta i čvrstine, cirkonijum može lako da se modifikuje, oblik može da mu se menja, kao i da se nijansira do željene boje. Ne sadrže metalnu bazu, pa su pacijenti zaštićeni od izvesnih alergijskih reakcija. Bezmetalne krunice izrađene od ovog materijala su mnogo bolje, jer je cirkonijum biokompatibilan materijal, koji bez problema može da ostane ugrađen u čovečiji organizam bez bojazni da će naneti neku štetu.

Ove krunice su otporne na temperaturne promene, a i smanjuju osetljivost na hranu ili pića koja unosimo, što nije slučaj sa drugim tipovima krunica. Dugotrajnost je još jedan bitan faktor koji utiče na izbor cirkonijuma kao materijala za izradu bezmetalnih krunica. Oksid cirkonijuma je prema ispitivanjima pet puta jači od keramike, što je primamljivo rešenje za one pacijente koji imaju određene navike kao što je grickanje noktiju, intenzivno korišćenje žvakaćih guma itd.

Još jedna, vrlo bitna pogodnost koju poseduje ovaj tip bezmetalnih krunica je ta što ih vaš zubar može napraviti u svojoj ordinaciji. Cirkonijumske krunice se direktno bruse iz čvrstog bloka cirkonijumovog oksida, zahtevaju malo opreme za sređivanje, zahtevaju manje vremena i mnogo manje je potrebno materijala za izradu ove krunice u poređenju sa drugim kompozitnim materijalima ( keramika ili keramika u kombinaciji sa metalom). Izradu više krunica je moguće obaviti u toku jednog dana. U tom slučaju, ako čitav posao ne može da se obavi u datom trenutku, dok ste još u ordinaciji, možete nositi privremene krunice.

Iz svega navedenog, za ovaj tip bezmetalnih krunica se može reći da su revolucionarno rešenje u stomatologiji.