29
авг

Novi početak – studentski život

Većina studenata koja je napustila svoje rodno mesto i otišla u drugi grad da studira zna koliko je upis na fakultet važna životna odluka, jer ne samo da se menjaju navike, već se menjate i vi sami.

Način života, svakodnevne obaveze, snalaženje, izlasci, provodi, učenje, kolokvijumi, ispiti, mnogo neprospavanih noći tokom ispitnih rokova samo su neke od stvai koji su svi student osetili na svojoj koži.

Mnogi su na razne načine rešavali kolokvijuime i ispite, a neki su se isključivo uzdali u svoje znanje. Iako su puškice isključivo vezane za srednjoškolske dane, i na faklutetu se pišu, umanjuju skripte i prebacuju na telefone, a nekada i bubice za ispite posluže za razne studentske marifetluke. Nekome korišćenje bubice prođe, neko biva uhvaćen, pa ga fakultet suspenduje na određeno vreme, ali to su sve, može se reći, slatke studentske muke.

Sigurno je da su studentski dani vreme za uživanje, jer u dobru organizaciju i izvršavanje obaveza na vreme, ne samo da ćete uspeti da uživate tokom svojih studije, već ćete uspeti i da izađete, provedete se, otputujete, odgledate neku pozorišnu predstavu, odete na fudbalsku utakmicu, koncert ili na žurku. I sami ste odgovorni za svoje postupke.

Studentski dani – prilika za učenja, druženja i nove priče

Iako je nekome teško da se odvoji od svojih roditeja i prijatelja, pa često vikendima odlaze kući, oni kojima je veliki grad prilika da učine nešto za sebe u životu znaju kako da ga iskoriste, jer veliki grad pruža mnogo mogućnosti, samo se treba usuditi i krenuti u njegovo upoznavanje. Ne kaže se slučajno da je svaki početak težak, jer sve vam je novo i nepoznato.

Novi ljudi, drugačije okruženje, nova pravila život,a sve je novo, samo je na vama da li želite da se prilagodite i snalazite. Svaki student koji dođe iz unutrašnjosti treba da ima na umu da fakltet nije srednja škola i da više niste kao jedna porodica, naravno, ako ste tako funkcioniali u kviru svog odeljenja. Sada ste jedan od stotinu studenata koji je došao da se izbori kasnije za svojer radno mesto i  način života, tako da se aktivirajte na vreme. Prva godina studija, normalno je da protekne u prilagođavanju, jer ipak do sada niste imali priliku da izvlačite pitanja, razgovarate sa profesorom kojeg ne viđate svakoga dana i koji p vama ne zna ništa osim vašeg imena i prezimena, tako da polako i strpljivo i sve će doći na svoje.

Svakako, nemojte čekati da mnogo vremena prođe, pa da shvatite da je ranije trebalo da postanete deo neke studentske organizacije ili da porazgovarate sa profesorom o sopstvenim interesovanjima, jer studiranje nije samo prelistavanje i čitanje knjiga koje imaju i preko 500 strana, već ono je put koji vi gradite da biste stigli do sopstvenog cilja, a cilj je važno na vreme postaviti da biste pokušali da pronađete puteve kojima ete do njega najbrže stići.

Izvor: Bubice Team