20
авг

Kada se treba podvrgnuti operaciji nosa

Često smo nezadovoljni svojim izgledom i pokušavamo na bilo koji način da svoje nedostatke prikrijemo. Mnoge devojke se opredeljuju na estetsku hirurgiju, kako bi izgledale lepše. Ukoliko imate devijacije na nosu, neku grbu, veliki nos treba da reagujete iz zdrastvenih razloga, a ne samo da biste bili lepši,jer kao što kažu svako je lep na svoj način.
Pitali smo otorinolaringologe iz Beograda, koji su to zdravstveni problemi koji počinju od nosa…


Sve se više može pročitati da je nos krivac za sinuse. Trećina populacije u Srbiji pati od alergijskih i vazomotornih upala.Vetar, vlaga, magla, izlazak sa toplog na hladno veliki su problemi. Problem je veliki i kada postoji devijacija nosa. U tom slučaju čovek je prinuđen da diše više na usta nego na nos, čime se narušava funkcija nosa. Rešenje za ovaj i druge probleme može biti operacija nosa laserom odnosno rinoplastika.

Koji su uzroci devijacije nosa?

Jedan od prvih prepoznatljiv simptoma jeste otežano disanje, posebno kada imate prehladu ili alergiju. Ako vazduh ne može da prolazi kroz oba nosna otvora, onda to stvara pritisak i samim tim i glavobolju i bol u predelu korena nosa. Devijacija nosa izaziva i česta krvarenja iz nosa, zato što su kapilari osetljiviji i lakše pucaju. Naravno tu je i hrkanje, koje iritira sve vaše ukućane. Ali svaki problem ima rešenje. Ako imate nešto od ovih navedenih simptoma, znači da je u pitanju devijacija i da je potrebno da se obratite doktoru. U savetu sa njim sigurno ćete naći najbolje rešenje, a to je operacija nosa.

Šta je septoplastika?

nosNe treba da vas plaši operacija nosa, jer će vas pre operacije doktor adekvatno pripremiti. Obaviće fizikalni pregled, uputiti vas koje lekove ne smete da pijete. Ukoliko ste pušači bilo bi dobro da prekinete pušenje. Septoplastika zvući kao nešto strašno, to je u stvari hirurška korekcija nosne pregrade. Nosna pregrada ima i hrskavičavi i koštani deo. Ona u stvari predstavlja ojačavanje i postavljanje nosne pregrade u središnjij deo. Nekada može doći i do malog reza. Takođe se može izvršiti uz lokalnu ili opštu anesteziju. Ako se operacija obavlja u oštoj anesteziji, zaspaćete i probudićete se sa zdravim nosem. Potreba da se izvrši operacija nosa je veća ukoliko još otežano dišete u toku dana i to ometa vaše funkcionisanje.

Oporavak nakon operacije nosa

Svakako da sve zavisi od čoveka do čoveka, ali može se posle operacije javiti otok ili krvarenje. Zato iako se uvek savetuje da budete aktivni da se bavite fizičkom aktivnošću u ovom slučaju posle operacije savetuje se mirovanje. Izbegavajte aerobik i džogiranje, zato što to povisuje krvni pritisak,a samim tim i krvarenje. Takođe, nemojte izduvavati sadržaj iz nosa, dok spavate glavu držite podignutom, nosite garderobu koja se zakopčava napred, izbegavajte tih par dana da je vučete preko nosa.
Ukratko u ovom tekstu mogli ste pročitati šta dovodi do operacije nosa i da iako većina zanemaruje svako bi trebao da se posavetuje sa lekarom.

Ovde smo govoroli zašto je operacija nosa bitna,koji su koraci, saveti da se pridržavate pre i posle operacije. Nismo pričali o estetskoj strani i njenim prednostima. Više o estetskoj hirurgij možete saznati na našoj stranici zdravlje. Već ukoliko imate ove navedene probleme bolje reagujte čim primetite, jer svaka operacija nosa je lakša dok ste mlađi. A i važi pravilo da su mlađi hrabriji. Nemate razloga da se plašite osim otoka i možda malog krvarenja, ništa strašno ne može da vam se desi.