23
јан

Osnovne informacije o fiksnim protezama

Ukoliko treba da stavite fiksnu protezu ili razmišljate samo o tome, onda ste se verovatno već upoznati sa materijom. Da, uvek je najbolje malo se raspitati i informisati pre svega donošenja konačne odluke.

Ipak, ne savetujemo da se raspitujete kod nestručnih ljudi i da se vodite isključivo iskustvima poznanika, već je važno konsultovati stručnjake, pre svega stomatologe. Nije isto kada vam o fisknoj protezi govori neko ko je nosio nekada u detinjstvu, na primer, i kada vam o fiksnoj protezi govori profeisonalac, odnosno stomatolog. U ovom tekstu možete pročitati osnovne informacije o fiksnim protezama, a o svemu ostalom prava adresa je stomatološka ordinacija, u kojoj ćete dobiti sve neophodne informacije, preporuke i savete.

Cena nije uvek odraz kvaliteta

Cena fiksne proteze nije uvek odraz kvaliteta. I to se odnosi kako na kvalitet same svega proteze, tako i na kvalitet usluge određenog stomatologa, odnosno stomatološke ordinacije. Dakle, ako je visoka cena ne znači da ćete dobiti protezu i uslugu najboljeg kvaliteta. Naravno, sasvim je u redu platiti više za uslugu koja će biti urađena kvalitetno i profesionalno, ali poenta je da se ne treba voditi isključivo cenom. Posebno vam neće biti žao izdvojenog novca kada nakon nošenja fiksne proteze postignete onakve rezultate kakve ste očekivali tj. kada budete imali zube kakve ste oduvek želeli.

Još jedan savet kada su u pitanju fiksna proteza i cena. Naime, neprofesionalni stomatolozi vam neće reći za skrivene troškove. Oni će vam prvo predočiti samo cenu fiskne proteze i samu ugradnju, ali će nekako izostaviti da vam kažu da treba da platite i dodatne kotrole i sve dodatno. Tako da, na vreme se raspitajte i o postupku, proceduri i kontrolama nakon postavljanja fiksne proteze.

Vreme potrebno za navikavanje na fiksnu protezu

Neizbežno je da će biti potrebno da prođe određeno vreme da biste se navikli na fiksnu protezu. Zašto je potrebno vreme? Pa zato što jednostavno nećete moći da jedete baš svu hranu kao i pre i zato što ćete u ustima imati strano telo. To je na prvom mestu, a moraćete i malo više da pazite. Neće vam biti isti osećaj u ustima, normalno. U početku ćete primećivati da imate nešto u ustima i to će vam možda i smetati. Međutim, kasnije ćete se vrlo brzo navići na to i onda vam zaista neće predstavljati nikakav problem. Ako vam i nakon nekog vremena bude neugodno, onda je vreme da porazgovarate sa vašim stomalogom kako biste zajedno utvrdili u čemu je problem.

Koliko je vremena potrebno da bi se videli rezultati?

Ovo je pitanje koje ćete odmah postaviti vašem stomatologu i to je sasvim logično. Dakle, posle koliko je moguće videti promene? Da li znate da je promene moguće videti i posle samo nekoliko meseci, odnosno najranije tri meseca. Odličan stomatolog, plus dobro odrađena proteza, plus neke vaše predispozicije i posle tri meseca mogu da se vide pozitivni rezultati. Naravno da posle tri meseca nećete skinuti protezu, ali će rezultati biti vidljivi i to će vas dodatno motivisati da izdržite do kraja.

Izvor: Stomatološka ordinacija Pavlović Beograd