22
нов

Poslušajte savete stručnjaka i zaboravite na upalu desni

Kada ste promenili četkicu za zube poslednji put? Koliko često praktikujete menjanje četkice? Čini se da mnogi ne pridržavaju saveta stručnjaka koji preporučuju da novu četkicu kupujete na svaka tri meseca. Međutim, prilikom odabira prave četkice za zube, trebalo bi da obratite pažnju da je je vaša četkica adekvatna.

Kako dobru četkicu odabrati pitanje je koje izaziva mnogo polemike, jer nekome odgovara tvrđa, a nekome mekša vlakna na četkici. Dobra četkica ne bi trebalo da bude niti preterano tvrda niti previše mekana, jer ne smete dodatno da povređujete desni, posebno u slučajevima kada patite od upala desni ili drugih oboljenja usne duplje.

Četkicu za zube treba menjati na tri meseca

Svakako, kada adekvatnu četkicu odaberete onda vodite računa da je redovno menjate. Tri meseca je optimalan period koji podrazumeva korišćenje jedne četkice, a onda pravac neka drogerija i odaberite novu dobru četkicu. Na tržištu ima raznih ponuda, od previše povoljnih do preskupih, tako da procenite da li vam odgovara mekoća i gustina vlakana, veličina glave četkice, a boju možete da birate po sopstvenom nahođenju. Treba imati na umu da nijedna četkica, koliko god da je platite i smatrate kvalitetnom, neće trajati duže od 90 dana. Nakon ovog perioda, ona se haba, njana vlakna postaju previše mekana, gubi oblik, a samim tim i svrhu zbog koje ste je odabrali. Kada izgubi svrhu zbog koje ste je kupili, četkica više neće postizati ni efekat, jer koliko god da se redovno pridržavate preporuka i perete zube dva puta dnevno, treba znati da će uprkos svemu vaša oralna higijena biti na nižem nivou, a mogućnost nastanka mnogih oboljenja usne duplje, a pogotovu upala desni, biće veća.

Poslušajte savete stručnjaka

Osim što stomatolozi savetuju da se odabere kvalitetna i dobra četkica za zube kako bi vaša oralna higijena bila na zavidnom nivou, treba se pridržavati i ostalih preporuka stručnjaka. Čak i ako se desi da se uprkos svemu pojavi upala desni, nemojte da posustanete u primenjivanju zdravih navika, jer osim što će doći do očuvanja oralne higijene, zdrave navike doprineće da se i vi osećate lepše i bolje. Upalu desni možete pobediti i uz pomoć prirode. Između ostalog pozitivne rezultate u lečenju upale desni pokazuju Probotanic proizvodi koji su se pokazali kao odlična alternativa u održavanju zdravih navika i zdravlja. Ukoliko želite da saznate kako da upalu desni eliminišete upravo jednim takvim proizvodom, to možete učiniti klikom na ovaj link.

Konac za zube kao dodatna jutarnja rutina

Stručnjaci ukazuju na blagotvorna dejstva korišćenja konca za čišćenje zuba i tečnosti za ispiranje usne duplje. Međutim, toliko se potencira konac za zube, tako da je dobro pitanje kada je najbolje vreme za njegovu upotrbu, ujutru, uveče ili posle svakog obroka. Ili se možda konac koristi samo za uklanjanje naslaga hrane posle obroka ili ga ipak treba koristiti svakoga dana. Neko bi rekao da je konac za zube samo još jedna u nizu novotarija koju je iznedrilo savremeno doba, ali znajte da bi konac trebalo upotrebljavati svakog jutra. Ne oduzima mnogo vremena, a nije ni naporno, zato neka čišćenje zuba koncem postane vaš jutarnji ritual, jer će doprineti uklanjanju ostataka hrane, ali i sprečiće pojavu brojnih oboljenja poput upala desni. Naravno, nije potrebno samo koristiti konac za zube kako vam upala desni ne bi postala noćna mora. Uz druge savete i preporuke stručnjaka i njihovo redovno upražnjavanje učinićete da nikada ne osetite bolove koje izaziva upala desni, a druga teža oboljenja zuba za vas će biti košmar.