25
мар

Šta da upišem posle srednje škole?

Osnovna škola je (tako brzo) završena i vaše dete očekuje prva ozbiljnija odluka koja će uticati na njegov dalji put i profesionalni razvoj – koju srednju školu upisati? Srednja škola je prvi korak u profesionalnom i karijernom razvoju jer će vaše dete na osnovu znanja i iskustava stečenih u srednjoj školi odabrati i dalji put, odnosno fakultet, koji je u direktnoj vezi sa zanimanjem koje će biti njegov životni poziv. Dakle, srednja škola je skoro pa najvažnija baza za buduću profesiju vašeg deteta. Onda, kada znate koliko je ovaj korak važan za svaki sledeći, kako pomoći detetu u donošenju ove odluke i odabiru odgovarajuće srednje škole?

Redovna ili vanredna nastava

Najpre bi trebalo poći od toga da li je vašem detetu potrebna redovna ili vanredna nastava. „Obične“ srednje škole kao što su, recimo, gimnazije uglavnom funkcionišu po principu redovne nastave dok će vam privatne srednje škole pre izaći u susret i omogućiti vašem detetu vanrednu nastavu. Na primer, privatne gimnazije za sportiste  su u tom slučaju savršen izbor za decu koja se profesionalno bave sportom i koje zbog obaveza sa strane, treninga i takmičenja, ne mogu da postignu da pohađaju redovnu nastavu. Privatne sportske gimnazije su u potpunosti prilagođene deci koja se sportom bave profesionalno i maksimalno im izlaze u susret kada je reč o obavljanju svih zadataka i obaveza koje podrazumeva školovanje. Kodeks oblačenja u sportskim gimnazijama je nešto blaži tako da su patike i trenerka apsolutno dozvoljeni da se nose.

Stručne ili „obične“ škole

Ovde ćemo se nadovezati i na sam izbor škole, u smislu, da li će vašem detetu najviše odgovarati klasična gimnazija ili ekonomska škola ili je ono što mu je potrebno srednja škola specijalizovana za određeno polje, kao što su na primer sport ili bilo koja vrsta umetnosti. Kao što smo već napomenuli, ukoliko se vaše dete profesionalno bavi sportom, privatne sportske gimnazije su odličan izbor jer na taj način neće izgubiti ni od treninga ni od obrazovanja, a upis na fakultet za sport je znatno olakšano po završetku ove specijalizovane srednje škole. Ovo naravno važi u slučaju da je izbor vašeg deteta sport. Deca koja su sklona umetnosti na raspolaganju imaju mnogo umetničkih škola u kojima mogu da razvijaju svoje talente i grade svoj put u umetničkom svetu.

Želje i interesovanja

Na kraju, nikako se ne smeju zanemariti želje i interesovanja vašeg deteta. Vi kao stariji, mudriji i iskusniji bi trebalo da razgovarate sa svojim detetom i objektivno sagledate situaciju i pokušate zajedno sa njim da odredite najbolji put za njegov profesionalni razvoj. Ako vaše dete ima posebna interesovanja kao što su sport ili umetnost, zajedno proučite da li je bolje da školovanje nastavi u specijalnim, privatnim školama ili je ipak pametnije da odabere neku opštiju školu kako bi upis na fakultet kasnije bio još lakši. Ili, kako bi vaše dete imalo prostora da se predomisli i promeni smer interesovanja i zanimanja. Privatne sportske gimnazije ili umetničke škole jesu dobar izbor za talentovanu i decu koja jasno znaju šta žele, ali ako smatrate da bi nešto po tom pitanju moglo da se promeni, možda je bolje da odaberete opštiju srednju školu nakon koje je svaki dalji izbor odgovarajući. Dakle, sve će u najvećoj meri zavisiti upravo od interesovanja i želja vašeg deteta.