28
феб

Učenje stranih jezika

Kao što svi znamo, učenje jezika nam je mnogo lakše išlo kada smo bili mali, zato mnoga deca idu na privatne časove  stranih jezika kada su mali i lakše upijaju nove stvari.

Ali nikada nije kasno ako biste želeli da naučite neki ili više stranih jezika, a ne znate odakle da počnete, ne brinite. Učenje jezika može da bude dug proces za koji treba puno truda i strpljenja. Evo nekoliko stvari koje će vam možda pomoći da što pre savladade jezik koji želite da naučite. 

Gledanje filmova i serija

Verovatno ste do sada puno puta čuli od vaših prijatelja i poznanika da su neki jezik naučili tako što su gledali filmove i serije na tom jeziku. Gledanje filmova i serija na jeziku koji učite vam mnogo može pomoći, nećete ni primetiti da učite puno korisnih reči. Učenje kroz televiziju vam može pomoći i u učenju konverzacije na tom jeziku i sklapanju rečenica, a ne samo jednostavnom učenju reči koje kasnije ne znate kako da spojite. Takođe, kada, dok gledate film ili seriju, ne znate šta neka reč znači vrlo lako to možete da zaključite kroz kontekst i samim tim naučite nove reči. 

Slušanje muzike 

Slušanje muzike je slično i kao gledanje televizije. Kroz muziku na jeziku koji učite možete da naučite i saznate puno toga o kulturi te zemlje. Muzika će vam lakše ući u uho i uhvatićete sebe kako pevate reči pesme i kako upravo te reči polako i razumete. Učenje slenga je takođe dobro za komunikacione veštine koje stečete. Sleng je nešto što ima svaki jezik i što će vam nekada mnogo više značiti od knjiškog učenja jezika. 

Vežbanje i ponavljanje

Kako biste usavršili jezik koji učite i kako ne biste zaboravili one reči koje ste prve naučili treba konstantno da vežbate i ponavljate. Svakog dana ponovite deset do dvadeset reči koje ste do tada naučili. Time ćete biti sigurni da nešto niste zaboravili, a ako jeste, možete da se podsetite. Možete da vežbate tako što ćete pričati sa nekim ko priča jezik koji učite. Možete se sprijateljiti sa nekim preko interneta ko vam može pomoći u izgovaranju reči i rečenica i tako naučiti novi jezik i steći novog prijatelja. Međutim, ako vam ipak treba struktura pri vežbi, vama treba škola stranih jezika

Pomaže li škola stranih jezika?

Skola stranih jezika je fenomenalan način da naučite jezik. Ako vam ne ide samostalno učenje jezika, a i bolje učite u društvu, ovo je pravo mesto za vas. Ne samo što u školi stranih jezika imate određeno šta učite već i naučeno možete da vežbate sa drugim ljudima i predavačima koji vam drže časove. Takođe, škole stranih jezika su korisne zato što u svakom trenutku možete da kažete da vam nešto nije jasno i da želite da vam se ponovi ili pojasni. 

Srećno!

Za koju god metodu da se odlučite, samostalno učenje jezika ili učenje jezika preko neke od škola stranih jezika, nemojte da odustajete. Nekada će vam se možda činiti naporno i da dugo traje, ali ćete na kraju biti srećni što ste istrajali i što sada znate da jezik koji ste želeli da naučite.