14
јан

Želite da imate zlatne zube? Evo zbog čega to može biti i dobra odluka

Nekada su zlatni zubi bili možda čak i jedina opcija. Onda se dogodilo to da je medicina, tačnije stomatologija napredovala, da je smislila druge načine i da jednostavno to više nije bilo u modi. Jedno vreme zaista je bilo smešno, bar u pojedinim zemljama, nositi zlatne zube i zlatne krunice za zube i svi su to uglavnom odbijali, dok su to jedino nosili stariji.

Međutim, zlatne krunice za zube su se vratile na velika vrata, a za svoj grandiozni povratak verovatno mogu da zahvale holivudskih zvezdama i javnim ličnostima, koji su krenuli da ih nose i koji su ih ponovo popularizovali. Da, danas je vrlo glamurozno imati zlatne krunice za zube, međutim, to nije jedini razlog. Evo još nekoliko argumenata, koji mogu da vam pomognu ukoliko vam se sviđaju zlatni zubi, ali ste u dilemi:

Neće doći do pojave sive ivice

Da li znate šta je siva ivica? Kada se postavlja krunica, postoji sivi deo koji po pravilu ne bi trebalo da se vidi. U pitanju je prilično tanka siva linija, odnosno ivica, odnosno osnova krunice, tačnije deo gde se krunica i desni spajaju. Vešti stomatolozi postavljaju krunicu tako da se ne vidi taj sivi deo. Ipak, niko od stomatologa ne može da garantuje da se desni vremenom neće povući ili da se s vremena na vreme neće povući. To je jednostavno proces koji može svima da se desi. I kada se to desi, onda taj sivi deo bude vidljiviji i nekome to nije estetski prihvatljivo. Međtuim, kada se rade zlatne krunice za zube, odnosno kada se odlučite za kremiku na zlatu, to se neće videti, zapravo ne postoji ta mogućnost. Šta god da se desi, krunica će ostati ista.

Zub se maksimalno štedi prilikom brušenja

Kada su u pitanju zlatne krunice, njihova najveća prednost jeste to što se za njih zub najmanje bruši. Osnova, tačnije zub koji imate uglavnom se u velikom procentu poštedi preteranog brušenja, dok to nije slučaj sa ostalim krunicama za zube, gde taj proces brušenja duže traje i gde se zubna supstanca i ošteti u nekim slučajevima. Upravo se to smatra i najvećom dobrobiti zlatnih zubnih krunica.

Zlato antibakterijski deluje na desni

Verovatno i sami znate kako zlato pozitivno može da deluje na naš organizam. Tako je i slučaju kada imate zlatne krunice za zube. Naime, u ovom slučaju zlatne krunice za zube imaju antibakterijsko dejstvo, pre svega na naše desni, što samo pomaže da se ne stvaraju infekcije. Takođe, u značajnoj meri se može smanjiti stvaranje zubnog plaka. To je i naučno dokazano.

Savršena biokompatibilnost i estetika

Biokompatibilnost pre svega znači da nešto nije štetno za vaše tkivo. I kao što smo već rekli zlatno ni u kom slučaju nije šteto za vaše tkivo. Svi stomatolozi će vam kao jednu od glavnih prednosti zlatnih zubnih krunica navesti upravo biokompatibilnost. Sa druge strane, ukoliko vodite računa o estetici, zlato će takođe biti savšen izbor. Postoje različite vrste zlatnih zubnih krunica, pa tako postoje one sa jakim bojama, a postoje i one koje se presijavaju ili koje su samo na nekim mestima zlatne. To sada već zavisi od vašeg izbora i vaših želja.